10 Haziran 2007 Pazar

Diğer %90 İçin Tasarım

“Dünyanın en akıllı tasarımcıları, yeryüzündeki %10’luk elit kesimin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor.. Onlara şarap şişeleri, son moda kıyafetler ve Maserati’ler yapıyor.. Bu saçma oranı tersine çevirmek için bir devrime ihtiyacımız var..” Bu sözler, fakir çiftçileri girişimcilik konusunda destekleyen Uluslararası Kalkınma Teşebbüsleri başkanı Dr. Paul Polak’a ait.. Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi, 23 Eylül 2007 tarihine kadar sürecek “Design for the other 90% (Diğer %90 için Tasarım)” sergisine ev sahipliği yapıyor. Fakir insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlenen bu sergide, bu insanların hayatlarını kolaylaştıracak buluşlar sergileniyor.

Su ihtiyacının son yıllarda tüm dünyada had safhaya çıkması, bilim adamlarını ve tasarımcıları ister istemez bu konuda buluşlar yapmaya yöneltiyor. Yukarıdaki fotoğrafta görülen “Q-Drum”, dairesel haznesindeki 20 galon suyu bir çocuğun bile bir ip yardımıyla taşıyabileceği şekilde tasarlanmış. Su testilerini başlarının üstünde taşımaktan yorgun düşen genç kızların ve kadınların hayatlarını kolaylaştırıcı bir buluş..

Diğer fotoğrafta görülen buluşun adı ise “Yaşam Kamışı”.. Kamışın içindeki filtre, kamışın içine su çekildiğinde, suyun içindeki bakterileri öldürüyor. Dünya nüfusunun kayda değer bir kısmının güvenli ve temiz içme suyuna ulaşamadığı düşünülürse, bu buluşun su kaynaklı hastalıkların önüne geçmek adına ne kadar faydalı olduğu ortaya çıkıyor.. “Yaşam Kamışı”nın uygulanması ile ilgili Hindistan’da çekilmiş bu videoyu izleyebilirsiniz..
"Diğer %90 için Tasarım" sergisindeki diğer buluşlara, üstteki linkten ulaşabilirsiniz..

Hiç yorum yok: