10 Nisan 2007 Salı

Milyon Dolarlık Fikir

Alex Tew.. 21 yaşında.. Wiltshire / İngiltere’de ailesi ile birlikte yaşıyor.. Bazıları farklı düşünse de, en çok beğendiğim başarı hikayelerinden birine sahip.. 4 ay gibi kısa bir sürede, yok denecek kadar az bir yatırım maliyeti ile hem de oturduğu yerden tam 1.037.100 dolar kazandı.



Her şey Alex’in, yıllık maliyeti yaklaşık 7000 pound olan Nothingham Üniversitesi’nden 3 yıllık İş Yönetim derecesi almak istemesiyle başladı.. Ama parası yok garibin. Bir gece, elinde kalem biçare otururken şunlar dökülüyor önündeki deftere: “Nasıl milyoner olurum?”. Aynı gece, 50 dolara
www.milliondollarhomepage.com adresini satın alıyor ve kendisinin bile başta hayal edemediği bu başarı hikayesinin temelleri atılıyor. İlham kaynağı da hayli ilginç: Pikseller.. ( piksel: ekran görüntülerini oluşturan ufak noktalar ).

Bir piksel fabrikası oluşturuyor Alex.. Her biri 100 piksellik kutulardan oluşan 10.000 kutu.. Yani 1 milyon pikselden oluşan bir reklam panosu..

Kutuları, pikseli 1 dolardan 5 yıl garanti ile şirketlere satmaya başlıyor.. Her bir kutu 100 dolar.. Şirketler de bu kutulara kendi logolarını koyup, link veriyorlar. Piksel reklamcılığı böyle doğuyor.. Kutulara o kadar büyük bir ilgi gösteriliyor ki, Alex sattığı kutulara logo yerleştirmekte zorlanıyor. İlk pikselleri 29 Ağustos 2005’te 400 dolara satıyor.. 20 gün sonra PayPal, Alex’in sitesindeki olağandışı hareketlilikten şüphelenip Alex’in hesabına geçici olarak limit koyuyor.. 18 Eylül 2005 itibari ile 3 yıllık eğitim masrafını fazlasıyla karşılayacak bir miktar olan 50.000 doları buluyor.. Önce İngiliz gazetelerinde daha sonra Reuters ve BBC’de Alex ve sitesiyle ilgili haberler yapılıyor.. Alex’in 2005’in Ağustos sonunda başladığı serüven, son kalan 1000 pikselin de ebay’de açık arttırmayla satılmasıyla Ocak 2006’da son buluyor..



Alex'in bu kadar başarılı olmasının kendimce sebepleri şunlar:

  • Dikkat çekici ve kendini iyi tarif eden bir isim kullanması (milyon dolarlık sayfa)
  • Büyük bir pazar konumundaki internetin ardına saklı fırsatları ortaya çıkaran bir ilk olması (piksel reklamcılığı)
  • Basit ama gayet etkili bir yöntem kullanması

Alex; reklam veren şirketleri, bu fikrin internet tarihine geçeceğine inandırıyor. Daha önce denenmemiş bir kavramı karşılarında gören şirketler ise en az 5 sene garantili reklam yapabilecekleri bu sıradışı sistemin, yani bir ilkin içinde yer almak istiyorlar. Böyle bir fırsatı tepmek pek akıllıca olmazdı zaten. Kendisi ise dikkat çekmedeki başarısını şöyle özetliyor: “Daha çok piksel sat, daha çok medyanın dikkatini çek, daha çok insan siteye baksın, daha çok piksel sat”. Sihirli fikir üretmekte zorlanmayan Alex’in projeleri bu örnekle sınırlı değil. Hala devam etmekte olan yeni projesi Pixelotto’dan yakın bir zamanda bahsedeceğim.. Yaratıcılıkta sınır olmadığını ve internet’in hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olduğunu Alex sayesinde bir kez daha görmüş olduk.. İşte size 21 yaşında bir öğrencinin 1 milyon dolar kazanma hikayesi..

4 yorum:

Unknown dedi ki...

bence hoş bir fikir. ama ne kadar gelecek vaadettiği tartışılır. bu konuda bir sektör oluşursa, doğal tekel, yada birkaç firmanın hakimiyet kurduğu bi piyasa olur heralde. o tek firmanın da kazanabilmesi için, sayfasında pixel kiralama olayını cok prestijli bir şey haline getirebilmesiyle olabilir ancak. aksi halde, gelip geçici trendlerden biri olmakla kalır gibi gibi geliyor.

Sihirli ve Bıyıklı Adam dedi ki...

Sevgili Serdar, taklitlerin gerçeklerini yaşattığı bilinen bir gerçek olsa da, milliondollarhomepage'in taklitleri bile baya sükse yapmış durumda.. Aşağıdaki linkleri incelemeni tavsiye ederim.. Saygılar..

http://www.thepixelwars.com/

http://www.pixellist.com/

http://www.igossip.com/pixel.php

Beauty dedi ki...

benim beynim neden bos duruyor sdeklinde depresyon silsilesine kapıldım.

Unknown dedi ki...

bir de yerli versiyonuna rastladım.
www.ferrarialacam.com

cok ilginç(ayrıca cok akıllıca) bir fikir olduğu kesin. ancak ilginç sıfatı zamanla, normal sıfatıyla yer değiştirir. dolayısıyla, ilginçin yanına faydalı kavramını ekleyebilirlerse kalıcı olabilirler. açıkcası bu halde kalıcı olabilecek kadar faydalı değil. ileride milyon tane pixel firması olduğunda milyonun karesi kadar pixel eder ki bu çok sıradan olması için yeterli. yani ayrıcalık yaratacak, ilginç bir fikirle yada basit ama mükemmel bir fikirle desteklenmesi gerekir. yani şunu demek istiyorum gelecekte bir şeyde bu pixel olayını görebiliriz, ama şu anki gibi yalın bir halde değil. başka fikirlerle birarada kullanılırken(atıyorum;google arama sayfasında).
yoksa pixel fikrinin gercekten akıllıca olduğuna katılıyorum.