19 Nisan 2007 Perşembe

Yemeğe Özel Şarap

A: Haaaanıııım! Bu akşam ne yemek yaptın?
B: Kızarmış ördek ciğeri, kocacııım.. (Hööh!)
A: Hmm... Bakalım içecek neyimiz varmış? Ta taaaaa.. Şarap!.. Kırmızı mı beyaz mı? Kırmızı mı beyaz mı? …..



İyi bir şarap, eğer uygun bir yemekle içilmezse beklentilerimizi boşa çıkarabilir, hayal kırıklığı yaratır ve keyif planlarımız suya düşer. Hangi şarabın hangi yemekle içilebileceğini bilmek için temel bazı bilgilere gerek duyulur. "Koyu etlerle kırmızı, açık renkli etlerle beyaz şarap içilir” gibi çoğumuzun bildiği klişe cümleler, aslında sezgi ve tecrübeye dayalı geleneksel ve çağdaş fikirleri temsil eder. Bir şarabı ve yemeği eşleştirmek daima coşkulu ama çoğunlukla raslantısal bir maceradır.

İşte “Amazing Food Wine Company”, bu eşleştirme işini “Wine That Loves” konsepti ile raslantı olmaktan çıkarmayı başarmış.. Amerikalı şirket; Amerika’nın ünlü restoranlarındaki popüler yemeklerden yola çıkarak, belli başlı yemek türleri için özel şaraplar üretiyor. Pizza sever, domates soslu makarna delisi, köri soslu tavuk aşığı şaraplar.. Yemeklere uygun şaraplar, yedi senedir New York’daki Le Cirque restoranında Şarap Direktörü olarak çalışan profesyonel bir şarap uzmanı ve tadıcısı Ralph Hersom tarafından yapılıyor. Seçimler; restoranlardan alınan bilgiler ışığında halkın damak tadını yansıttığı gibi, Hersom’ın katkılarıyla yeniden şekillendiriliyor. Dünya genelinde yaygınlaşmasını umduğum bu konsept sayesinde artık şarap raflarının önünde dakikalarca düşünmeye gerek kalmayacak.. Yakın bir zamanda ülkemizdeki hipermarketlerin raflarında da bu şaraplardan görürseniz şaşırmayın..

4 yorum:

Beauty dedi ki...

"ekmek,sarap,sen ve ben" konseptini es gecmisler anlasılan :)

Sihirli ve Bıyıklı Adam dedi ki...

"Ekmek şarap sen ve ben
bir de sabahın dördü
dışarda kar
odamız ılık
gözlerin ılık ılık damlarken boş kadehe
anlattın bana ağzı sarımsak kokan bir çocukla yattığını
aşkı tattığını, karım dediğini ve aldattığını"...

Atlamak demeyelim de, sanırım biraz mevzu dışı kalıyor.. ;)

Beauty dedi ki...

konsepte uydurmak da yazarın sihiri beyfendi hem de bıyıklı:)

Unknown dedi ki...

şişelerin üzerindeki resimler, şarap-et ikilisinin karizmasını biraz zedeliyor ama, türkiye'ye gelirse kesinlikle denerim.